Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008

Όλοι μας πρέπει να αγωνιστούμε μαζί με τη νεολαία για μια Ελλάδα νέα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 22/12/08

Η Ελλάδα συγκλονίζεται επί 15 μέρες τώρα. Κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις, καταστροφές τραπεζών, κάψιμο αυτοκινήτων, πυρπόληση και λαφυραγώγηση εμπορικών καταστημάτων, συγκρούσεις κουκουλοφόρων και ΜΑΤ, καταλήψεις σχολείων και πανεπιστημίων διαμορφώνουν το σκηνικό σύγκρουσης που εξελίχθηκε από την Αλεξανδρούπολη ως την Κρήτη. Ένα συγκλονιστικό ξέσπασμα οργής για τον άδικο χαμό ενός παιδιού από άνδρα των ειδικών δυνάμεων ξεσήκωσε σχεδόν όλους τους πολίτες .
Η κυβέρνηση άτολμη, αδύναμη και αδρανής παρακολουθούσε με ανερμάτιστες δηλώσεις την ανεξέλεγκτη βία που κυριαρχούσε στο κέντρο της Αθήνας και στους περιφερειακούς δήμους. Η Αστυνομία άνευρη επιτηρούσε το έργο της καταστροφής. Οι γνωστοί-άγνωστοι κουκουλοφόροι παραδίνουν συνεχώς τη χώρα σε βανδαλισμούς και η κυβέρνηση παρακολουθεί απαθής τον διεθνή διασυρμό της. Ταυτόχρονα οι νέοι και οι εργαζόμενοι αυξάνουν τις κινήσεις διαμαρτυρίας διεκδικώντας μια καλύτερη παιδεία και ζωή.
Ο αυθορμητισμός των κινητοποιήσεων του Δεκεμβρίου, παρόλο που δεν κινείται με κάποιο καθολικό πολιτικό πρόταγμα δεν είναι “τυφλός”. Δείχνει την αντίδραση στην βαθιά και πολυεπίπεδη κρίση που χαρακτηρίζει την ελληνική κοινωνία. Δεν είναι μόνο κρίση οικονομική αλλά πολιτική και κοινωνική. Γενικά μπορούμε να εκλάβουμε τα γεγονότα του Δεκεμβρίου ως μια αιφνίδια εισβολή της νεότητας στη πολιτική με βίαιο τρόπο. Όμως με τη βία δεν ανοίγουν οι ψυχές των παιδιών απλά διαιωνίζονται τα αδιέξοδα και αναμφίβολα κουκουλώνονται τα ουσιαστικά προβλήματα που η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση προσπάθησε να επιβάλει και απέτυχε.
Η νέα αριστοκρατική αντίληψη και η κοινωνική ανισότητα που επέβαλαν οι “ειδήμονες” στους μη προνομιούχους οδήγησε στην ανασφάλεια της εργασίας και ιδιαίτερα τους νέους στην ανεργία και στην φτώχεια. Οι ατομικιστικές αξίες του άκρατου ανταγωνισμού και η ιδεολογία της “αρπακτής” και του καταναλωτισμού αποδέσμευσαν έκνομες συμπεριφορές δείχνοντας την αδυναμία του πολιτικού συστήματος να κατανοήσει τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής έκρηξης που φαίνεται να έχει ως κύριες αιτίες την πολιτική διαφθορά, την οικονομική κρίση και την “ηθική” της κοινωνικής αδιαφορίας.
Η Αριστερή Πρωτοβουλία πιστεύει ότι τα μη προνομιούχα στρώματα και οι νέοι που εισπράττουν την κοινωνική καταπίεση δύσκολα μπορούν να κατανοηθούν από τα σημερινά πολιτικά κόμματα. Η υπέρβαση της κρίσης μπορεί να γίνει μόνο με μία συνειδητοποίηση της νέας συλλογικότητας που η σημερινή δεξιά και η παραδοσιακή αριστερά δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ οφείλει να αναλάβει την ιστορική του ευθύνη για να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Για να επανέλθει η πολιτική στο προσκήνιο απαιτείται να διακηρύξουμε σ' όλους τους τόνους ότι οφείλουμε να υπηρετούμε την πολιτική βούληση της κοινωνίας και τις ανάγκες της και όχι τις ματαιόδοξες αξίες της προσωπικής προβολής και του κέρδους. Οφείλουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για μια νέα κοινωνική συμφωνία με συγκεκριμένες κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Η εκπαίδευση χρειάζεται ριζικές αλλαγές για να ξαναγίνει ισχυρός χώρος κοινωνικοποίησης και χειραφέτησης από την εργαλειακή γνώση και την καταπίεση που οδηγούν σε μηδενιστικές εκφράσεις. Η χώρα απαιτεί αποφασισμένη κυβέρνηση με εφικτή εναλλακτική πολιτική πρόταση που θα προβάλλει λύσεις στα προβλήματα του εργαζόμενου λαού, θα προάγει την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη ώστε να αποκατασταθεί η κοινωνική συνοχή.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ πάντα ήταν παρών στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπιζε η χώρα. Το ίδιο πρέπει να κάνει και τώρα. Είναι καθήκον όλων να αγωνιστούμε για μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία που θα σέβεται την νεολαία, θα αφουγκράζεται τα αιτήματά της και θα αγωνίζεται για το μέλλον της. Όλοι μας πρέπει να αγωνιστούμε μαζί με τη νεολαία για μια Ελλάδα νέα.

3 σχόλια:

xazopouli είπε...

καλωσηρθατε και καλη χρονια συντροφοι.
Θα σας παρακολουθώ με ενδιαφέρον πραγματικό.

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ

Πρωτοβουλία Διαλόγου για ένα Νέο Ουμανισμό (www.infonewhumanism.blogspot.com)

Ο αμερικανονατοϊκός ιμπεριαλισμός με όργανό του το φασιστικό κράτος του Ισραήλ βρήκε ως πρόσχημα τη Χαμαάς για να ξεμπερδεύει οριστικά με το παλαιστινιακό ζήτημα, οργανώνοντας τη γενοκτονία των Παλαιστινίων, έχοντας εξασφαλίσει την ανοχή όλων των μεγάλων δυνάμεων του κόσμου.
Όμως κανένα από τα σχέδια της ιμπεριαλιστικής παγκοσμιοποίησης, για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο, δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αν οι ολιγαρχικές-αντιδραστικές -φασιστικές κυβερνήσεις των αραβικών χωρών δεν διασπούσαν το αραβικό έθνος με διάφορα δήθεν θρησκευτικά προσχήματα και δεν καταπίεζαν τους αραβικούς Λαούς, γιατί ποιός μπορεί να πιστέψει πως μπροστά σε ένα ενωμένο προοδευτικό αραβικό έθνος θα μπορούσε το Ισραήλ και ο αμερικανονατοϊκός ιμπεριαλισμός να διαπράττουν όλα αυτά τα εγκλήματα κατά του πολιτισμού και της ανθρωπότητας;
Αυτή την παράμετρο δεν μπορούμε πιά να την αγνοούμε, γιατί όσο αυτά τα αντιδραστικά φασιστικά καθεστώτα που λεηλατούν με τον αμερικανονατοϊκό ιμπεριαλισμό τον πλούτο της περιοχής και καταδυναστεύουν τους Λαούς του αραβικού έθνους, δεν ανατρέπονται, τόσο το παλαιστινιακό ζήτημα θα διατηρείται ανοιχτό για να ελέγχεται ολόκληρη η περιοχή της Μέσης Ανατολής και γενικότερα της Ευρασίας, αλλά και μέσω του αραβικού πετρελαίου η παγκόσμια οικονομία.
Με αυτή την έννοια ο αγώνας των Παλαιστίνιων είναι και αγώνας ολόκληρης της προοδευτικής ανθρωπότητας και η Παλαιστίνη είναι το σημείο σύγκρουσης μεταξύ των αντιδραστικών-ιμπεριαλιστικών και των προοδευτικών- αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων.
Σ' αυτόν ακριβώς τον αγώνα διαπιστώνει κανείς καθημερινά πως η αραβική μπουρζουαζία χρειάζεται και χρησιμοποιεί έμμεσα αλλά αποφασιστικά το φασιστικό ισραηλινό κράτος για να διατηρείται στην εξουσία σε βάρος των συμφερόντων του αραβικού έθνους και των αραβικών Λαών, αλλά και των Λαών της ευρύτερης περιοχής.
Αυτή την πραγματικότητα είναι άμεση ανάγκη να τη συνειδητοποιήσουν οι αραβικοί Λαοί και να συνδέσουν τον καθημερινό αγώνα τους ενάντια στον ισραηλινό φασισμό με τον αγώνα τους για την ανατροπή των θεοκρατικών, μοναρχικών αντιδραστικών αραβικών καθεστώτων, ξεπερνώντας τις όποιες μεταξύ τους τεχνητές αντιθέσεις και τις εμφυλιοπολεμικές αδελφοκτόνες συγκρούσεις.
Για να κατανοήσουν όμως αυτή την πραγματικότητα όλοι οι αραβικοί Λαοί χρειάζονται τη βοήθεια και την αλληλεγγύη όλων των Λαών του κόσμου και πρώτα-πρώτα των Λαών της Ευρώπης, οι οποίοι υφίστανται άμεσα τις συνέπειες του αραβοαμερικονοϊσραηλινού φασισμού στη Μέση Ανατολή.
Και αυτός ο αγώνας αλληλεγγύης προς το Λαό της Παλαιστίνης μπορεί να είναι μέρος του δικού μας καθημερινού αγώνα για μιά προοδευτική Ελλάδα, για μια προοδευτική Ευρωπαϊκή Ένωση , για ένα καλύτερο κόσμο :
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ
ΕΞΩ ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΘΕΟΚΡΑΤΙΚΑ, ΜΟΝΑΡΧΙΚΑ, ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΑ , ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΚΕΘΕΣΤΩΤΑ
Η ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΑΣ
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑΣ
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ-ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Για την Πρωτοβουλία Διαλόγου για ένα Νέο Ουμανισμό
Κώστας Λάμπος

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΟ 2009

Από την Πρωτοβουλία Διαλόγου για ένα Νέο Ουμανισμό

(www.infonewhumanism.blogspot.com)




Και το 2008,
Οι εξουσιαστικές θρησκείες,
και τα σκοταδιστικά ιερατεία τους
καταδυνάστεψαν την πνευματική μας ζωή
και καταλήστεψαν, διαπλεκόμενοι με το μεγάλο κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, τη δοτή Δικαιοσύνη,
το αστικό-ταξικό κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση, τη δημόσια περιουσία.

Και το 2008,
Η κυβέρνηση του κεφαλαίου συνέχισε την κατεδάφιση του περιορισμένου κράτους δικαίου και κοινωνικής πρόνοιας,
την απαξίωση της γνώσης και του συστήματος της δημόσιας παιδείας,
την απαξίωση και την κατεδάφιση του συστήματος της δημόσιας υγείας,
την απαξίωση των εργαζόμενων με την ανεργία, την ακρίβεια, την εργασιακή τρομοκρατία και την«ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας»,την απαξίωση της Ελλάδας με τη δουλική υποταγή της στο ηγεμονικό Κεφάλαιο, την απαξίωση της Νεολαίας που ονειρεύεται, δικαιούται και διεκδικεί δυναμικά ένα καλύτερο μέλλον,
γι’ αυτήν και για την Ελλάδα.

Και το 2008,
Το Κεφάλαιο και η κυβέρνησή του απαντά με τη βία των δυνάμεων καταστολής και των μηχανισμών του Φόβου, της προπαγάντας της λαϊκής παραπλάνησης, δολοφονεί εν ψυχρώ, υπονομεύει και συκοφαντεί την εξέγερση των έφηβων, την εξέγερση της ελπίδας της Ελλάδας και κρατάει το Λαό στα βολικά θεωρεία.

Και το 2008,
Το «Κουκουβαγείο» και η λοιπή «πνευματική ηγεσία» και ιντελιγκέντσια σιωπούν,
οι συνδικαλιστικές «ηγεσίες» σφυρίζουν αδιάφορα προσκυνώντας την ολιγαρχία,
τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαλύουν το Λαϊκό Κίνημα αλληλοσπαρασσόμενα για την αποκλειστικότητα
της «Αριστεροσύνης» και άλλα υπόσχονται ένα είδος βαλκανικού υπαρκτού σοσιαλισμού, ενώ άλλα προτείνουν στην Ελλάδα «να καλέσει μόνη της το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να αναλάβει τον έλεγχο και τη διαχείριση της ελληνικής οικονομίας», ομολογώντας έτσι την αποτυχία, τη δουλικότητα και την ανικανότητά τους.

Και το 2008,
Το καπιταλιστικό σύστημα και όσοι θεσμοί και πρόσωπα το υπηρετούν απόδειξαν ότι δεν μπορούν, δεν θέλουν και δεν
ξέρουν να οδηγήσουν την Ελλάδα έξω από την κρίση
και τον Ελληνικό Λαό στην ευημερία και στην πρόοδο,
πράγμα που σημαίνει πως,

Και το 2009,
η καπιταλιστική κρίση θα οξύνεται όλο και περισσότερο, η ύφεση θα φέρει μεγαλύτερη ανεργία, μεγαλύτερη ακρίβεια, μεγαλύτερη φτώχια, μεγαλύτερη κοινωνική δυσαρέσκεια, μεγαλύτερη θεσμική και δομική κρατική βία, και κατά συνέπεια μεγαλύτερη κοινωνική και πολιτική αναταραχή, γιατί ακριβώς τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα από το 2008.


Για όλους αυτούς, αλλά και για 2009 ακόμα λόγους,

ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΤΟ 2009
Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ
ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ
ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΛΑΪΚΗ ΚΑΙ ΝΙΚΗΦΟΡΑ


Αθήνα 26.12.2008
Για την Πρωτοβουλία Διαλόγου για ένα Νέο Ουμανισμό
Κώστας Λάμπος